Sportska dvorana Bakar

Projektni zadatak sportske dvorane I bazena sa popratnim sadržajima planiran je za lokaciju u sklopu indrustrijske zone Kukuljanovo. Trebalo je promisliti kako riješiti izazov oblikovanja višenamjenske sportske građevine, umetnute u mrežu postojećih trgovačkih i poslovnih hala, koje formom podsjećaju na jednostavne dvoranske komplekse. 

Budući kompleks zamišljen je kao javno okupljalište koje omogućuje održavanje različitih manifestacija na otvorenom i zatvorenom prostoru. Da bi stvorio mali gradski centar građevina formira polunatkriveni trg s kojeg se ulazi u sportski kompleks košarkaške dvorane i bazena. Parter komunicira sa popratnim poslovnim i ugostiteljskim sadržajem. Krovnu terasu trga koristi restoran, ali je dostupna posjetiteljima kao vidikovac ili poligon za najmlađe korisnike programa dječje igraonice. Servisni ulazi u razini sportskih terena nalaze se sa južne strane te služe kao službeni pristup za igrače koji dolaze na utakmicu, za zaposlene u sportskoj djelatnosti i za interventna vozila ili servis. Motorni promet smješta se u podzemnu garažu ukopanu ispod ulaznog trga, čiji ulaz naglašava reklamni i informacijski totem. Južna pročelja i terase otvaraju se prema vizurama Kvarnerskog zaljeva, u sjeni konstrukcije koja predstavlja interpretaciju bakarskih tunjera, omogućavajući velike raspone dvorana. 

Bakarska sportska dvorana svojim programom trebala bi postati generator događanja i društveni centar za širu okolicu, a svojom arhitekturom predstavljati suvremenu sportsku ikonu nadograđujući oblikovno lokalni kontekst.

Projektni tim
Gorana Stipeč Brlić, Karla Ritoša, Damian Sobol Turina

Suradnici
Dražena Matić, Zdenka Krušić, Goran Stipković

Investitor
Grad Bakar

Godina projekta
2022

Lokacija
Grad Bakar

Previous slide
Next slide