Riperaj

„Repair caffe“ je koncept porijeklom iz Nizozemske. To je mjesto na kojem građani mogu besplatno popraviti pokvarene sitne kućanske elektroničke uređaje, razbijen ili oštećen namještaj, prepraviti odjeću, igračke i slično, uz pomoć majstora s alatom pruženim na raspolaganje. Osnovni cilj je smanjenje otpada uz maksimalno iskorištvanje fizičkih predmeta.

KD Čistoća Rijeka, odlučilo je pokrenuti osnivanje prvog „repair“ centra u Hrvatskoj. Odabran je prostor na frekventnoj lokaciji, a duguljasti interijer u obliku slova ‘L’ dobio je četiri programske cjeline. Lounge zonu, radni prostor, dječja zona i servisni prostor. Programske cjeline bojom su odijeljene. 

Prostor radione omogućava održavanje grupnih radionica i individualni rad. Radne jedinice smještenu su uz bočne zidove dok su u središnjem dijelu postavljeni veliki zajednički radni stolovi na kotačima. Sav projektirani inventar je pomičan. Podna obloga iz prirodnog kaučuka kroz istu nijansu plave boje nastavlja se na zidove, a u zoni radione prelazi na radne police i stolice. Iznad radnih jedinica postavljena je izbušena šperploča (pegboard) s pomičnim palicama za vješanje i odlaganje alata. Na bočne zidove montirane su kružno rezane i žutom bojom ličene armaturne mreže za reklamni materijal i obavijesti. Žultom bojom oličeni su svi predmeti obnovljeni ili popravljeni od odbačenih elemenata iz reciklažnog dvorišta. 

Mreža linijske rasvjete zadržala se u ravnini sa vodilicama instalacija iznad novouređenog interijera, vizualno se odmičući od postojećeg bačvastog i lučnog svoda, puštajući povijesni sloj prostora neovisnim. Riperaj je zamišljen kao ambijent jasnog identiteta u kojem se pomalo egzotično paralelno miješaju osjećaji ugode bivanja u dnevnoj sobi i kaosa jedne radione.

https://outsider.si/ao16-riperaj-reka/

https://vizkultura.hr/2019-u-fokusu-dizajn/

https://vizkultura.hr/otvoren-prvi-hrvatski-repair-caffe/

Projektni tim

Gorana Stipeč Brlić, Ariana Sušanj, Damian Sobol Turina

Suradnici

Mia Bečirević, Viviana Rea Doričić, Dolores Frančišković, Jelena Maračić, Marin Nižić, Marina Pavlić, Mia Rubeša, Ana Stjepanović, Andrea Šepić (KOncept namještaja), Viviana Rea Doričić, Jelena Maračić, Filip Perušić, Mia Rubeša, Ana Stjepanović, Ariana Sušanj, Damian Sobol Turina, Ana Orlić (Novinske stolice)

Investitor

KD Čistoća Rijeka

Godina izvedbe

2019

Lokacija

Rijeka, Croatia

Ukupna površina

121,1 m2

Fotografije

Ivan Vranjić, Gorana Stipeč Brlić

Partneri

Citadela d.o.o., EL-Cast,Radiona d.o.o., Ferenčić d.o.o., Cipmann i Mikser

Previous slide
Next slide