Dječji vrtić Pujanke

Vrtić više nije samo prostor u kojem se djeca čuvaju, borave i igraju, već je smjer u kojem se odgajaju. Dječji vrtić Pujanke, predviđen je u prosotoru stambenog naselja, na strmoj padini između stambenih višekatnica, parkirališta, Osnovne škole i buduće sportske dvorane.

Teren ima padinu prema sjeveru, upravno suprotno od idealne osunčanosti vrtića i tražene orjentacije jug – jugoistok. Visoke stambene lamele uzdižu se visoko iznad lokacije i potencijalno narušavaju intimu dječje igre. Odabrana forma postavlja se u prostor oslanjajući se na zatečenu padinu. Vrtić postaje parazit koji se sljubljuje sa zatečenom kosinom gdje se unutarnji i vanjski prostor, zatečeni i novoprojektirni elementi, novim krajobraznim rješenjima isprepleću u jedno. Forma atrija interpretira vrtić kao introvertirani program. Možemo ga poistovjetiti sa samostanom koji se sastoji od privatnih soba i zajedničkih prostora, ali je formom i programom strogo definiran, kako za korisnike tako i za posjetitelje. Program se raspoređuje u formi naopake piramide, slažući se suprotno od smijera padine, kao da formira prostornu puzlu koja nedostaje u slagalici.

Vanjski vrt podijeljen je na tiši dio opremljem spravama za djecu jasličkog uzrasta i na bučniji dio za stariji, vrtićki uzrast. Okoliš vrtića nastavlja se i na krovu koji predstavlja energetsko igralište. Dječji poligon, mali teren za nogomet isprepleće se sa solarnim sjenilima i vrtložnim generatorima struje koji podsjećaju na kosu superjunaka plastelinka. Krov je u nagibu tako da skuplja kišnicu koja se u ljetnim mjesecima upotrebljava za zalijevanje vrta. Lokvice koje nastaju nakon kiše djeci služe za ‘skakanje po lokvicama’.

Projektni tim
Gorana Stipeč Brlić, Karla Ritoša, Damian Sobol Turina

Suradnici
Luka Raspor, Ada Hero, Dražena Matić

Krajobraz
Leon Plahuta

Investitor
Grad Split

Godina projekta
2022

Lokacija
Split, Croatia

Ukupna površina
1700 m2

Previous slide
Next slide